IMRE ROLLEMAN Fluit

Sinds mijn Conservatoriumtijd in Rotterdam ben ik op zoek geweest naar een nieuw instrument dat mij als fluitist inspireert en verder uitdaagt. Na een lange zoektocht en het besef dat ander materiaal dan zilver of goud ook kan, ben ik uitgekomen bij een houten fluit van Alfred Verhoef.  De fluit, gemaakt van Palissander,  Braziliaans hardhout, geeft veel warmte en diepte aan de klank en zorgt voor een egale klankkleur. Het voordeel van het instrument is de geweldige mengklank, iets dat overigens in grotere bezettingen ook een nadeel kan zijn, maar voor het verwezenlijken van mijn grote liefde Kamermuziek is dit het perfecte instrument.

Kamermuziek vraagt, daagt uit en nodigt uit om je vol te geven.  Je eigen grenzen verleggen, maar ook die van elkaar ontdekken.  Het mooiste is als alles op onze concerten op zijn plek valt, en vrijwel altijd valt het anders dan verwacht, gelukkig. Het repeteren maar ook de concerten zijn een proces; de concerten lijken een einddoel, maar niets is minder waar, hoewel ik na het laatste concert van een serie soms wel een grote leegte kan voelen. Gelukkig lonken dan de nieuwe projecten in de nabije toekomst al: Kortom, ik speel  vol trots al sinds de oprichting bij ons prachtige ensemble De Bezetting Speelt.

ALEXANDER VAN EERDEWIJK Hobo

Ik was negen jaar oud toen ik op de radio een hobo hoorde, en op slag verliefd werd op het bijzondere geluid. Nu, zo‚Äôn vierentwintig jaar later, voel ik nog altijd die liefde voor de hobo, en voor de mooie rol die de hobo√Įst vervult in het orkest en in de kamermuziek.

In 2019 heb ik een nieuw instrument gekocht van de Franse bouwer Marigaux. Met dit instrument kan ik enorm veel kleuren maken en fantastisch mengen met Bas z’n klarinet en met de mooie houten fluit van Imre. Zo vormen wij met de hoge houtblazers een mooi pact, net zoals de strijkers die ook heel goed met elkaar kunnen mengen.
Wetende dat wij dit kunnen, pas ik dit ook veelvuldig toe in mijn arrangementen die ik voor DBS schrijf. Ik ben bijzonder blij dat ik voor dit geweldige ensemble zo veel stukken mag arrangeren, hierdoor wordt het repertoire voor tien spelers enorm uitgebreid! Het leuke van het schrijven voor je eigen groep, is dat ik heel goed weet wat voor kleuren er in dit ensemble zitten, en wat bepaalde spelers erg leuk vinden om te spelen.
Naast hobo speel ik ook heel graag althobo en oboe d’amore, deze instrumenten gebruik ik ook met enige regelmaat bij DBS.

BAS VAN DER STERREN Klarinet

Sinds 2004 speel ik op een instrument gebouwd in 2002 door de Duitse firma, Herbert Wurlitzer. Mijn voorkeur voor dit instrument heb ik ontwikkeld doordat mijn vader, ook klarinettist, op een zelfde instrument speelde. Met deze klank ben ik letterlijk opgegroeid.

Misschien wel het allerbelangrijkste voor een klarinettist zijn het mondstuk en¬†riet. Na jaren testen, adviezen opvolgen, maar bovenal veel¬†spelen, ben ik uitgekomen in Oostenrijk. De mondstukkenfabrikant Nick K√ľckmeier en rietenmaker Alexander Pilgerstorfer verzorgen¬†mijn materiaal.

ANNET KARSTEN Fagot

Mijn oog of was het vooral mijn oor, viel op de fagot toen ik op mijn elfde een concert bezocht van een blazers octet. Ik speelde toen al 3 jaar klarinet, maar na dat concert vroeg ik of ik fagot mocht spelen. Wat trok mij aan? Ik denk de mooie klank en ook de speciale rol die het had. Stuwende baslijntjes en daarnaast af en toe ook mooie melodi√ęn.

Mijn handen waren toen net groot genoeg om ook daadwerkelijk fagot te kunnen spelen. Het leuke was ook dat ik bijna gelijk al wel op de muziekschool werd ingezet in kamermuziek projectjes. Ik had in die jaren ook piano lessen, een instrument met een repertoire dat me ook zeer beviel.

De reden dat ik de fagot als hoofdvak heb gekozen was omdat ik toen al wist dat ik graag met anderen samen speelde en daarin ook professioneel meer mogelijkheden zag.

Ook nu nog is samenspelen in orkest of ensemble, hetgene wat ik het allerliefst doe. Binnen het repertoire van DBS kan ik met de vele mogelijkheden van de fagot mijn ei kwijt.

Al heel lang bespeel ik een Heckel fagot daar kan ik van laag naar hoog mooi mee kleuren. Als ik dan ook nog het voor mij juiste ‚Äėes‚Äô en een goed meewerkend rietje daar bij heb, ben ik helemaal in mijn element!

JENNEKE DE JONGE Hoorn

De Franse hoorn. Als klein kind wilde ik absoluut geen hoorn spelen in de fanfare. Wat een tuttig  goud blingbling instrument met saaie partijen was dat. Gaf mij maar die trompet. Het is allemaal wat anders gelopen en nu speel ik dan toch op een Franse hoorn, al is het wel een ongelakte Alexander 103 die daardoor iets stoerder lijkt. Het is ook eigenlijk best een episch instrument.

Opgeleid tot professioneel hoornist ben ik door Fokke van Heel en Ren√© Pagen. Ik remplaceer veel in professionele orkesten en ensembles in Nederland en Belgi√ę en volg tegenwoordig nog lessen bij Hans van der Zanden. Ik houd van het maken van kamermuziek en ben daarom ook erg blij met mijn plekje bij De Bezetting Speelt.

MELANIE BROERS Viool

Uit een familie vol met violisten was het niet erg bijzonder dat mijn voorkeur uitging naar de viool. Ik heb altijd het geluk gehad dat er een passend instrument beschikbaar was, en toen ik begon aan mijn Bachelor opleiding aan het conservatorium in Rotterdam vond ik mijn eigen viool,  ik was gelijk verliefd op de warme klank. Na vele jaren met plezier groeien als violiste kwam daar helaas het moment dat ik beperkingen tegen kwam op mijn instrument. Ik heb erg veel geluk gehad dat mijn moeder aanbood om te wisselen van instrument. Ik speel nu op haar viool (die ik stiekem altijd al heel mooi vond). Een Franse viool van Charles Gaillard uit 1860, gemaakt in Parijs. Super bijzonder om te bedenken dat het zo’n oude viool is. Wie zou er allemaal voor mij op gespeeld hebben, en hoe is hij uiteindelijk in Nederland terecht gekomen?

Naast een mooie viool is ook een stok onmisbaar. De perfecte match heb ik  vorige jaar gevonden, een oude Franse stok uit 1850. Met veel plezier speel ik bij De Bezetting Speelt, daarnaast remplaceer ik in verschillende Nederlandse orkesten.

LE√ďN VAN DEN BERG Altviool

Ik weet nog dat toen ik mocht kiezen op welk instrument ik muziekles wilde nemen, ik vooral geen blaasinstrument wilde spelen omdat ik het maar vermoeiend zou vinden en dacht dat ik buiten adem zou raken. Daarom koos ik viool, dat was bovendien ook makkelijk mee te nemen. Vanaf mijn twaalfde leerde ik de altviool kennen, en mijn docent Coosje Wijzenbeek selecteerde mij vaak om altviool te spelen in haar kamermuziekformaties. Dat werd zo’n succes dat ik het uiteindelijk ben gaan studeren en de viool definitief liet voor wat het is.

Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik met veel plezier in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2018 heb ik mijn huidige instrument gekocht van een inmiddels gepensioneerde altviolist uit het voormalige Radio Kamer Orkest. Het is een altviool gemaakt door Otto Erdesz in de jaren ‚Äė70 van de vorige eeuw. Het is een enorm veelzijdig instrument met precies d√≠e warme klank waar ik zo lang naar op zoek was!

ANNE MEIKE BURGEL Cello

In 2002 gaf ik vioolbouwer Dani√ęl Roy√© de opdracht om een cello voor mij te bouwen. Ik was toen student aan het Conservatorium van Amsterdam en erg toe aan een beter instrument. Zo‚Äôn opdracht geven is natuurlijk best spannend, want ook al wist ik dat hij mooie instrumenten maakt, je kunt nooit voorspellen hoe de cello precies zal gaan klinken. Het is een cello geworden die iets kleiner is dan gemiddeld, omdat ik niet zo groot ben en vrij kleine handen heb. Begin 2003 kreeg ik de cello voor het eerst in mijn bezit en inmiddels is dat alweer 18 jaar geleden! In het begin moet een nieuwbouwinstrument helemaal worden ingespeeld en is de klank nog niet helemaal open. Na een paar maanden werd duidelijk dat de cello erg goed gelukt was en ik ben er tot op de dag van vandaag erg blij mee. Ik heb veel meegemaakt samen met mijn instrument: ik heb mijn Bachelor en Master examens erop gespeeld, het is de hele wereld over gereisd voor allerlei tournees met orkesten en sinds 2017 speel ik erop bij De Bezetting Speelt. Daar blijkt dat het geluid van de cello mooi mengt met de andere strijkinstrumenten. Ik zie mijn cello inmiddels niet meer alleen als gereedschap maar ook als verlengstuk van mezelf.

NIENKE KOSTERS Contrabas

Als klein meisje van negen werd ik verliefd op de grote contrabas. Ik voelde mij erg stoer dat ik met dat ding kon omgaan, en de ondersteunende functie bleek goed bij mij te passen. Als contrabassist speel je vaak op verschillende instrumenten, elke bas leer je kennen wanneer je er op speelt. Mijn grote liefde is de contrabas die ik momenteel in bruikleen heb van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds. Hij is bijna 150 jaar oud en redelijk temperamentvol, soms moet ik even met hem worstelen voor een toon. Elke keer als ik hem uitpak maakt mijn hart een sprongetje dat ik zo’n mooie bas mag bespelen. Als instrument voor kamermuziek vind ik hem ook erg geschikt, hij kan heel mooi zacht en toch aanwezig zijn, en mengt heel goed met Anne Meikes cello. Ik speel altijd met mijn eigen strijkstok, die ik zeven jaar geleden aanschafte. Ik speel met de Duitse greep, dus onderhands en niet zoals bijvoorbeeld hoe een violist haar strijkstok vasthoudt.