Vrijheid

10 t/m 13 April 2014

“Muziek is vrij geboren…

….en het is haar lotsbestemming die vrijheid te hervinden.” (Busoni)
Busoni, pianist, estheticus en componist, is moeilijk in een bepaalde stijl te plaatsen, en zou dat volgens zijn eigen esthetiek verwelkomen. Hij geloofde niet in een strikt onderscheid tussen moderne en niet-moderne muziek: alles staat organisch met elkaar in verbinding. Zijn interesse was heel breed, varieerde van Gregoriaans gezang tot Amerikaans-Indiaanse muziek, microtonaliteit en nieuwe toonladders en verkende nieuwe mogelijkheden voor het theater. Hij inspireerde hiermee een hele schare aan componisten waaronder Varèse en Kurt Weill.
In dit programma wordt zijn vroege werk voor klarinet en strijkers geplaatst naast Ă©Ă©n van zijn eigen inspiratiebronnen uit klassieke periode, Beethoven. Beethovens Septet is Ă©Ă©n van de vroegere composities die toch repertoirestuk zijn voor De Bezetting Speelt onder meer vanwege de bijzondere bezetting van klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas, en de grote rol die Beethoven heeft gespeeld in het inspireren van hen die na hem kwamen. Het thema “Vrijheid” vindt ook bij Beethoven resonantie in zijn benadering van de muziek. In de loop van zijn compositorische leven bracht hij zijn muziek (en als gevolg daarvan ‘de’ muziek) steeds verder weg van bestaande concepten van harmonie en structuur.

Programma

Ludwig von Beethoven (1770-1827) – Septet Opus 20

Ferrucio Busoni (1866 – 1924) – Suite voor klarinet en strijkkwartet

Data/locaties

Donderdag 10 april 2014, 20.15 uur Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz
Vrijdag 11 april 2014, 20.15 uur Waalse Kerk, Pierre Baylestraat 1, Rotterdam
Zondag 13 april 2014, 11:00 uur World Artcentre Delft, Rotterdamseweg 205, Delft
Zondag 13 april 2014, 15:00 uur Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht

Extra concert
Zaterdag 12 april 2014, 20.00 uur Grote Kerk, Oostzaan*
Concert met pauze! Als extra speelt DBS de Serenade van Brahms.
*Let op! Seizoenskaarten van De Bezetting Speelt zijn niet van toepassing op deze locatie. Wel kunt u als vriend en/of seizoenskaarthouder korting krijgen op dit concert en (nogmaals) genieten van de Brahms Serenade in de bewerking van Liesbeth Allart! Als u zich vooraf aanmeldt bij ons dan kunt u voor € 10,- naar dit concert in Oostzaan

Kaarten

Kaarten kunt u vooraf bestellen via het bestelformulier of bij de ingang van de zaal kopen.
Een kaartje kost € 15,-. Met CJP en 65+pas € 12,50

Bestelformulier

TIP: Word Donateur of Vriend van De Bezetting Speelt.

Bij een donatie v.a. € 100,- per jaar bent u Vriend en mag u gratis naar al onze concerten! Interesse? Stuur een e-mail naar info@debezettingspeelt.nl of bel 06-24759279.

contact