Vriendenconcert 2021

Saturday 29 May 2021, 15:00 uur  - De Machinist, Rotterdam

Normaal gesproken wordt het repertoire mede door het publiek gekozen. Dit jaar zal dat anders zijn. Onze primarius, Caroline Wagner, speler van het eerste uur, zal afscheid nemen van haar ensemble De Bezetting Speelt. Vandaar dat ze Carte Blanche heeft voor het samenstellen van dit concert. Het zal een concert worden om nooit te vergeten!

Jenneke de Jonge nodigde Caroline uit voor een interview. Hier vindt u het resultaat!

Het programma van dit Vriendenconcert is een bloemlezing van De Bezetting Speelt door de jaren heen. Van oprichting tot heden. Er staan delen op  uit prachtige werken, lievelingen van zowel Caroline als haar mede spelers, nu bij elkaar verzameld en klaar om ten gehore gebracht te worden!

 

5+5=9 | GRANDE NONETTE IN F MAJOR, OP 31 (1813) – LOUIS SPOHR (1784-1859)
bezetting: viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn

5+5=5 | SERENATA IN VANO (1914) – CARL NIELSEN (1865-1931)
bezetting: cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn

5+5=7 | SEPTET IN E FLAT MAJOR (1799) – LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)
bezetting: viool, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn

5+5=5 | NOVELETTE (1886) – ALEKSANDR GLAZUNOV (1865-1936)
bezetting: 2 violen, altviool en cello

5+5=10 | DIXTUOR (1987) – JEAN FRANÇAIX (1917-1997)
bezetting: strijkkwintet + blaaskwintet

5+5=10 | CHILDREN’S CORNER (1908) – CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
bewerking Alexander van Eerdewijk (2017)
bezetting: strijkkwintet + blaaskwintet

 

Het vroeg romantische Grande Nonetto van Louis Spohr stond al in de begintijd van De Bezetting Speelt op het programma. Spohr had een trend gezet met deze bezetting, strijkkwartet en blaaskwintet, na hem waren er dan ook meerdere componisten die voor deze combinatie hebben geschreven.

De bezetting van 2 lage strijkers en 3 blazers in Serenato in vano van Carl Nielsen is een bijzondere, dat brengt warme klanken met zich mee in deze ‘vergeefse serenade’. De kans voor de hoge strijkers en blazers om even achter over te leunen.

Het Septet in Es groot van Ludwig van Beethoven is een belangrijk en populair kamermuziekwerk met een prominente rol voor de viool. De Bezetting Speelt heeft dit beroemde stuk niet zo vaak op het programma gezet, dat had een puur praktische reden, het is namelijk een behoorlijk lang stuk. In dit programma één van de zes delen, welke dat wordt is nog een verrassing.

Een Novelette van Aleksandr Glazunov met een traditionele strijkkwartet bezetting past heel goed in dit programma. De strijkers van DBS hebben deze stukken altijd met veel plezier en egards gespeeld.

Een deel uit het Dixtuor van Jean Francaix mag natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. Één van de weinige originele stukken die voor de complete De Bezetting Speelt is geschreven, 5 strijkers en 5 blazers. Niet voor niks dat die op de eerste cd staat.

Op de derde, nog op te nemen, cd komt o.a. Childrens Corner van Claude Debussy in een geweldig arrangement van Alexander te staan. Dit werk hebben we inmiddels al regelmatig in onze programma’s uitgevoerd, we zijn er nog lang niet op uitgekeken.

Bezoekers en belangstellenden kunnen voor een klein bedrag Vriend worden van De Bezetting Speelt.

Bestel hier uw kaarten

Kaarten besteld, maar geen link ontvangen? Kijk dan even in uw SPAM-box. Ook niet in uw Spam? Stuur dan even een mail naar info@