Take Five

Sunday 11 November 2018, 12:00 uur  - De Machinist, Delfshaven, Overige

In dit Amerikaans-Britse programma hoort u twee selecties van de helft van onze complete bezetting, waarin u de uitersten kunt horen van waar de verschillende instrumentenkeuzes toe kunnen leiden.

Speciaal voor onze jongste luisteraars is er een half uur voor aanvang een interactieve kennismaking met de instrumenten. Uiteraard is iedereen daarbij van harte welkom!

Programma

5+5=5 | SUMMER MUSIC (1955) – SAMUEL BARBER (1910-1981)
Bezetting: Blaaskwintet
5+5=2 | SURPRISE – Improvisatie voor viool en contrabas
5+5=5 | HOORNKWINTET (1927) – YORK BOWEN (1884-1961)
Bezetting: hoorn en strijkkwartet

Oorspronkelijk kreeg Samuel Barber de opdracht van de Chamber Music Society om een kamermuziekstuk te schrijven voor blaas- èn strijkinstrumenten, maar het werd uiteindelijk Barbers enige werk voor uitsluitend blazers. Het werk geeft de zomer weer met loom klinkende passages waarin Barber bewust het ritme steeds verandert waardoor het idee van een puls verdwijnt. Dit wordt afgewisseld met snelle en kwetterende dialogen en later een quasi-volksmuzieksthema dat van de hobo door de andere instrumenten wordt gekopieerd. Het resultaat is een pastorale ode aan de zomer.

In het hoornkwintet van York Bowen is een glansrol weggelegd voor de hoorn. Bowen, zelf begenadigd hoornist, genoot aanvankelijk veel aanzien binnen het Britse muziekestablishment. Dit veranderde snel na de Eerste Wereldoorlog: men had behoefte aan nieuwe muzikale klanken en de muziek van componisten als Stravinsky, Schönberg en Webern raakte in zwang. Bowen bleef echter in de stijl van de eerdere generatie componisten schrijven en zijn muziek werd daardoor door recensenten verguisd. In de laatste decennia wordt Bowens muziek weer uit de obscuriteit gehaald, iets waar DBS graag aan bijdraagt!

Kaarten