Nieuwjaarsconcert

Friday 11 January 2019, 20:00 uur  - Delfshaven, Overige, Pelgrimvaderskerk

Kaarten

Nieuwjaarsconcert voor iedereen!

De kerk is groot en omdat we het nieuwe jaar graag willen inluiden met iedereen die van klassieke muziek houdt, wordt er een beperkt aantal gratis kaarten aangeboden aan assielzoekers in de regio Rotterdam en bewoners van 2 bejaarden/verzorgingstehuizen in Delfshaven. Daarnaast zijn de vrijwilligers van de voedselbank welkom en worden er vrijkaarten uitgedeeld in de kerstpakketten van de voedselbank.

Voor diverse organisaties, zoals de Zonnebloem en Vier ‘t leven zijn er groepskortingen.
Weet u nog mensen die wel graag zouden willen komen, maar niet over de middelen beschikken om een kaartje te kopen? Laat het ons weten en we kijken wat we kunnen doen.

Kunst als Decor

Beeldend kunstenaar Karin Trenkel zal ons nieuwjaarsconcert extra feestelijk omlijsten met een Spaans getint decor.
Haar werk¬†is vrij divers: Collages, reli√ęfs, boeken, installaties en decors voor de binnen- en buitenruimte behoren tot haar oeuvre. Ondanks de verschillende kunstvormen is de stijl van Trenkel overal in terug te zien. In haar werk¬†balanceert zij¬†als een luchtacrobaat op de scheidingslijn tussen twee tegendelen. Tussen plat en ruimtelijk, tussen abstract en figuratief en tussen serieus en na√Įef, om maar drie voorbeelden te noemen. Dit maakt haar werk¬†spannend en speciaal.

Lees meer over Karin Trenkel.

Lezing backstage

Voor aanvang van het concert is er backstage een lezing over de gloednieuwe bewerking van Alexander van Eerdewijk: El Sombreros De Tres Picos van Manuel de Falla. Indien je hierbij aanwezig wilt zijn, verzoeken we je dit uiterlijk voor 9 januari aan ons door te geven. Je kunt hiervoor deze link gebruiken: aanmelden lezing backstage

Rotterdams talent

Dit concert worden we vergezeld door een nieuw gezicht. Doriene Marselje begon al op zesjarige leeftijd met het volgen van harplessen bij Lenie de Meij in Rotterdam. Binnen een jaar werd haar talent opgemerkt en ontving zij de Jong Talentprijs van het Gergiev Festival, uitgereikt in de Doelen waar ze ook haar eerste solo concert gaf. We verheugen ons op deze samenwerking!

Meer lezen over Doriene? Klik hier

 Doriene Marselje

Programma

5+5=7 | INTRODUCTION ET ALLEGRO (1905) – MAURICE RAVEL (1875-1937)
Bezetting: fluit, klarinet, strijkkwartet en harp
5+5=2 | SUITE POPULAIRE ESPAGNOLE (1915) – MANUEL DE FALLA (1876-1946)
Bezetting: cello en harp
5+5=11 | EL SOMBRERO DE TRES PICOS (1919) – MANUEL DE FALLA
Bewerking Alexander van Eerdewijk (2019)
Bezetting: strijkkwintet, blaaskwintet + harp

Korte toelichting op het programma

Maurice Ravel had een Baskische moeder en was erg trots op zijn gedeeltelijk Spaanse achtergrond. Hij verdiepte zich in de Spaanse volksmuziek en verwerkte die in stukken als Rhapsodie Espagnole en Miroirs (Alborada del Gracioso). Deze subtiele maar authentieke Spaanse touch is ook terug te vinden in Introduction et Allegro, wat Ravel schreef in opdracht van de harpbouwer √Črard bij de introductie van de toen gloednieuwe pedaalharp.

Manuel de Falla is door de jaren heen uitgegroeid tot waarschijnlijk de beroemdste Spaanse componist. Samen met collega-componisten als Joaqu√≠n Turina en Enrique Granados wilde hij een Spaans nationalistische muziekstijl cre√ęren door volksmuziek te verwerken in zijn composities. Deze ambitie komt wellicht het meest tot uiting in zijn Canciones Populares Espa√Īolas, waarin elk lied van oorsprong afkomstig is uit een andere regio in Spanje.

De Falla schreef de voorloper van El Sombrero de Tres Picos tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sergei Diagilev, de impresario van het toonaangevende balletgezelschap ‚ÄėBallets Russes‚Äô woonde de premi√®re ervan bij en vroeg Falla het werk om te schrijven voor een uitvoering door de Ballets Russes. In dit ballet breekt De Falla op dezelfde manier met de oude balletcultuur waarop Stravinsky dat eerder deed met Petrouchka en Le Sacre du Printemps: het werk vindt niet plaats in een milieu van ridders, prinsessen en kastelen, maar speelt zich af op het platteland van Andalusi√ę en bevat Spaanse dans i.p.v. traditioneel ballet.