En Saga

7 t/m 14 December 2014 - De Machinist

Sprookjes uit het winterse noorden.

De Bezetting Speelt met componist Ere Lievonen

Sprookjes, vertolkt door Noordse componisten en de Hardanger Vedel

Programma

5+5=10 | Gustav Holst –¬†Egdon Heath¬†(arrangement Ere Lievonen)
5+5=10 | Jean Sibelius –¬†En saga¬†(arrangement Ere Lievonen)
5+5=7 ¬† | Franz Berwald –¬†Grand Septet
5+5=1 ¬† | Fykerud/L√łndal – Rosa voor Hardanger Vedel

Data

7 december, 12.00 uur, De Machinist
*13 december, 20.00 uur, ‘t Kapelletje. Reserveringen voor deze locatie via ‘t Kapelletje
14 december, 11.00 uur, Artcentre Delft
14 december, 15.00 uur, Beauforthuis

– Rosa is een fantasie over een roos, gespeeld op de Hardanger Vedel, de Noorse volksviool. Veel traditionele Noorse melodie√ęn gingen van vader op zoon en werden zelden opgeschreven. De precieze herkomst van de melodie laat zich dan ook raden.
– Het Grand Septet is in dezelfde bezetting geschreven als het beroemde septet van Beethoven. Het werk van deze Zweedse componist werd echter niet zo bekend, sterker nog, het werd pas 60 jaar na zijn dood gepubliceerd. Berwald heeft echter een zeer eigen en weldoordachte stijl. Alle reden voor DBS om dit werk onder de aandacht te brengen.
En saga is een orkestraal sprookje. Een werk dat niet gebaseerd is op een geschreven sprookje, zowel musicus als luisteraar zijn dus vrij hun eigen gedachten en fantasie√ęn te laten spreken. Ere Lievonen maakte een bewerking van dit stuk voor 10 of 12 instrumenten.
Egdon Heath is een fictief gebied dat mooi beschreven wordt in ‚ÄúThe return of the native‚ÄĚ van Thomas Hardy. Gustav Holst liet zich inspireren door de verhalen over dit gebied voor zijn gelijknamige orkestwerk. Ook Holst was, voor een deel, van Zweedse afkomst. Ere Lievonen maakte een bewerking van dit stuk voor de 10 musici van DBS.

Ere Lievonen is een Finse componist die in Nederland woont. De samenwerking met Ere begon in 2012, toen speelde DBS zijn bewerking van het Adagio uit de Tiende symfonie van Mahler. In 2013 volgde En saga, een bewerking die zo goed ontvangen werd dat DBS gepland heeft om deze op cd te gaan zetten in juni 2015.

img12127_08
Zie ook de website van Ere Lievonen