De Bezetting Speelt – TRIO

Sunday 27 June 2021, 11.30 & 13.00 uur  - Heerenhuys

Programma

5+5=3 | TRIOSONATE Nr. 3 – JAN DISMAS ZELENKA
bezetting: hobo, viool en cello

5+5=1 | SOLILOQUY (1920) uit Conversations – ARTHUR BLISS (1891-1975)
bezetting: althobo

5+5=2 | AIR VARIÉ, op. 9 nr. 2 – Jean-Baptiste Bréval
bezetting: viool en cello

5+5=3 | TRIO in G, TWV 42:g5  uit Essercizii Musici– Georg Philipp Telemann
bezetting: hobo, viool en cello

5+5=3 | TRIO – Grażyna Bacewicz
bezetting: hobo, viool en cello

Kaartverkoop via Heerenhuyskamerconcerten

 

Programmatoelichting:

Jan Dismas Zelenka – Triosonate Nr.3

Jan Dismas Zelenka behoorde tot een hoogbegaafd groepje componisten dat in de eerste helft van de achttiende eeuw aan het Dresdense hof was verbonden. Het hoforkest behoorde tot de beste uit die periode en beschikte met name over een heel goede houtblazersgroep. Hoogstwaarschijnlijk heeft Zelenka voor hen rond 1721 zes virtuoze Triosonates voor twee hobo’s, fagot, en basso continuo geschreven. De derde sonate wijkt in die zin af dat hij in plaats van een tweede hobo een viool voorschrijft.

Bach en Telemann waren groot fan van Zelenka, en wij vinden dat ze groot gelijk hadden!

Arthur Bliss – uit Conversations: Nr.4 Soliloquy

In Conversations uit 1920 voor fluit, hobo en strijktrio, beschrijft Arthur Bliss in vijf delen alledaagse scènes uit het Engeland van vlak na de Eerste Wereldoorlog; zoals bijvoorbeeld een vergadering (die behoorlijk uit de hand loopt), een middag op het platteland, en een ritje met de metro. In het vierde deel houdt de althobo een monoloog. Melancholisch van aard, is dit deel technisch bijzonder uitdagend voor de althoboïst, en het hele register van het instrument komt aan bod.

Jean-Baptiste Bréval – Air Varié, op.9 nr.2

Hoewel Jean-Baptiste Bréval in zijn tijd voornamelijk bekend was als cellodocent (hij heeft meerdere cellomethodes geschreven), was hij ook een begenadigd componist. Zo schreef hij meerdere celloconcerten en -sonates, een komische opera, en kamermuziek voor allerhande bezettingen.

Het Air Varié komt uit een set van zes duo’s voor viool en cello, en is een thema met variaties in typische Franse barokstijl met gracieuze melodieën en energieke ritmes.

Georg Philipp Telemann – uit Essercizii Musici: Trio in g, TWV42:g5

In 1721 accepteerde Georg Philipp Telemann een belangrijke post als muzikaal leider van vijf kerken in Hamburg. Hoewel de verplichtingen die deze post met zich meebracht aanzienlijk waren, beperkte Telemann zijn activiteiten niet alleen tot de kerkmuziek. Hij verzorgde muziek voor talloze festiviteiten. Rond 1740 werden de “Essercizii musici” gepubliceerd. Dit werk bestaat uit 12 solowerken, afgewisseld met 12 triosonates voor uiteenlopende combinaties. Zo maakte Telemann gebruik van de viool, traverso, blokfluit, hobo, viola da gamba en het klavecimbel. Dat Telemann zelf zeer vertrouwd was met deze instrumenten blijkt uit zijn autobiografie. De “Essercizzi musici” geven een goed beeld van Telemanns veelzijdigheid wat betreft het gebruik van diverse instrumenten, het muzikaal uitdrukken van emoties en het gebruik van verschillende stijlen.

Grażyna Bacewicz – Trio

Grażyna Bacewicz’ Trio, voor hobo, viool, en cello, werd geschreven in 1935. Met driedelige neoklassieke werk won zij in 1936 de tweede prijs op een componistenwedstrijd georganiseerd door de Polish Music Society. Sindsdien is het op het repertoire gebleven van vele kamermusici. Wij hebben het stuk pas recent ontdekt, maar zijn het erover eens dat we het zeker vaker gaan spelen!