C’est La Vie in de abdij

Friday 22 March 2019, 20:00 uur  - Aduard, Overige

Kaarten

 

 
De Stichting Abdijconcerten Aduard organiseert klassieke concerten met professionele musici in de sfeervolle middeleeuwse Abdijkerk van Aduard, geroemd om de prachtige akoestiek. De jaarlijkse concertserie bestaat uit vijf concerten, daarnaast organiseren ze ook andere activiteiten waaronder een familieconcert.
De Abdijkerk ligt midden in het dorp en is de voormalige ziekenzaal van het cisterciënzer klooster, dat tussen de twaalfde en de zestiende eeuw beroemd werd door heel Europa. Het klooster werd gesticht in 1192.

De Abdijkerk is gelegen aan de Burgemeester Seinenstraat 42 te Aduard.

Programma

5+5=5 | LA CHEMINÉE DU ROI RENÉ (1939)| DARIUS MILHAUD (1892-1974)
Bezetting: blaaskwintet

5+5=9 | NONET (1849) – LOUISE FARRENC (1804-1875)
Bezetting: fluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot, viool, altviool, cello en contrabas

5+5=10| CHILDREN’S CORNER (1908) – CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
In een bewerking van Alexander van Eerdewijk (2018)
Bezetting: Strijkkwintet en blaaskwintet

Korte toelichting op het programma

Dit Franse programma, met een vrouwelijke componiste in het middelpunt, zullen we in juli 2019 op cd zetten.

Louise Farrenc was tijdens haar leven een gerespecteerde concertpianist, componist en pianodocent. Na haar studies bij Johann Hummel en Anton Reicha trouwde ze met een fluitist met wie ze succesvolle concerttours door Frankrijk maakte. Haar faam werd zo groot dat ze een permanente baan kreeg aangeboden als pianodocent aan het conservatorium van Parijs. Echter gebeurde het pas na de succesvolle première van dit Nonet (waaraan o.a. de beroemde violist Joseph Joachim bijdroeg) dat ze evenveel werd betaald als haar mannelijke collega’s. Wellicht daarom is het Nonet één van haar bekendste werken gebleven, uit een grotendeels in de vergetelheid geraakt oeuvre.

Debussy schreef Children’s Corner, van oorsprong een pianowerk, voor zijn toen drie jaar oude dochter Claude-Emma, die luisterde naar de koosnaam ‘Chouchou’. Alle delen dragen de naam van verschillende stukken speelgoed van Chouchou, waaronder een olifantenknuffel, een pop en een sneeuwbol. Dit arrangement heeft Alexander van Eerdewijk in 2018 voor ons gemaakt in het kader van het Debussy-jaar.