C’est La Vie

Sunday 24 March 2019, 12:00 uur  - De Machinist, Delfshaven, Overige

Programma

5+5=5 | LA CHEMINÉE DU ROI RENÉ (1939)| DARIUS MILHAUD (1892-1974)
Bezetting: blaaskwintet

5+5=9 | NONET (1849) – LOUISE FARRENC (1804-1875)
Bezetting: fluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot, viool, altviool, cello en contrabas

5+5=10| CHILDREN’S CORNER (1908) – CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
In een bewerking van Alexander van Eerdewijk (2018)
Bezetting: Strijkkwintet en blaaskwintet

Concertkaarten

 

 

Workshops Film en Muziek voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar

In respons tot Claude Debussy’s werk Children’s Corner gaan de deelnemers ieder een korte film maken. In een reeks workshops leren de kinderen beelden te maken die hun eigen visie op deze impressionistische muziek weergeven.

Deze workshops staan onder leiding van beeldend kunstenaar Kathrin Wolkowicz.

Meer informatie en aanmelden

 

 

Korte toelichting op het programma

Dit Franse programma, met een vrouwelijke componiste in het middelpunt, zullen we in juli 2019 op cd zetten.

Louise Farrenc was tijdens haar leven een gerespecteerde concertpianist, componist en pianodocent. Na haar studies bij Johann Hummel en Anton Reicha trouwde ze met een fluitist met wie ze succesvolle concerttours door Frankrijk maakte. Haar faam werd zo groot dat ze een permanente baan kreeg aangeboden als pianodocent aan het conservatorium van Parijs. Echter gebeurde het pas na de succesvolle première van dit Nonet (waaraan o.a. de beroemde violist Joseph Joachim bijdroeg) dat ze evenveel werd betaald als haar mannelijke collega’s. Wellicht daarom is het Nonet één van haar bekendste werken gebleven, uit een grotendeels in de vergetelheid geraakt oeuvre.

Debussy schreef Children’s Corner, van oorsprong een pianowerk, voor zijn toen drie jaar oude dochter Claude-Emma, die luisterde naar de koosnaam ‘Chouchou’. Alle delen dragen de naam van verschillende stukken speelgoed van Chouchou, waaronder een olifantenknuffel, een pop en een sneeuwbol. Dit arrangement heeft Alexander van Eerdewijk in 2018 voor ons gemaakt in het kader van het Debussy-jaar.