Bonn Bonn

Sunday 21 November 2021, 12:00 uur  - De Machinist, Rotterdam

Programma

5+5=10 | DAVIDSBÜNDLERTÄNZE (1837) – ROBERT SCHUMANN (1810-1856)
bezetting: strijkkwintet + blaaskwintet      bewerking Alexander van Eerdewijk (2020)

 

5+5=7 | SEPTET (1800) – LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)
bezetting: viool, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn

 


Robert Schumann – Davidsbündlertänze: Hoewel de naam anders doet vermoeden kan op deze stukjes maar moeilijk worden gedanst. In plaats daarvan zijn het meer karakterstukjes, gewijd aan de onstuimige, impulsieve Florestan en de lyrische, dromerige Eusebius. Schumann gebruikte deze symbolische figuren om zijn eigen gevoelens in zijn werk vorm te geven, en deze Davidsbündlertänze zijn een ultieme uiting van Schumann’s liefde, angsten, verlangens, visioenen en dromen.

Het Septet in Es groot van schreef Beethoven toen hij 29 jaar oud was. Hoewel hij in zijn latere leven totaal niet tevreden was met het werk, zou het toch heel populair worden (een van zijn meest gespeelde stukken in die tijd!). Het Septet vertegenwoordigt de bloei van de Weense klassieke stijl; de invloed van Mozart en Haydn is goed te horen, en is dus ook heel uitgebalanceerd. Hierdoor is het een genot om naar te luisteren, maar ook om te spelen. De gelijkwaardigheid van de stemmen, de klankbalans en het herkenbare idioom geven ons het gevoel dat we één zijn in een gezamenlijke harmonie. Terecht dus dat dit werk tot ons kernrepertoire behoort.

Concertkaarten

 

 

Onze concerten in de Machinist zijn vooralsnog enkel te bezoeken indien u in het bezit bent van een bewijs van vaccinatie/testen/herstel, oftewel een ‘coronatoegangsbewijs’.

Het coronatoegangsbewijs is niet nodig voor bezoekers van 12 jaar en jonger.

Hoe kom ik aan het coronatoegangsbewijs?

Dat leest u hier