A la Française

Sunday 4 February 2018, 12:00 uur  - De Machinist

Dit concert is uitverkocht!

We verwijzen u graag naar het concert in Moordecht op 10 februari.

Programmablaadje A la Française

5+5=10
CHILDREN’S CORNER (2018) – CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Nieuw arrangement door Alexander van Eerdewijk, in het kader van het Debussy-jaar 2018
Bezetting: tutti

5+5=6
DIVERTISSEMENT (1942) – JEAN FRANÇAIX (1912-1997)
Bezetting: fagot, 2 violen, altviool, cello en contrabas

5+5=9
NONET (1840) – GEORGE ONSLOW (1784- 1853)
Bezetting: viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn

In dit programma mixen we de muziek van twee authentieke Fransmannen met een werk van een componist die zijn wortels elders had, maar zich het meest met Frankrijk identificeerde.

Onslow, een halve Brit, gold in zijn tijd als een groot componist, maar deze faam verloor hij snel na zijn overlijden. Aan ons om aan het publiek een kijkje te bieden in zijn omvangrijke oeuvre! Ook Jean Françaix schreef veel kamermuziekwerken, waarbij bijna elk orkestinstrument wel een keer is vertegenwoordigd. Van hem zetten we eerder het Decet op cd, dit keer laten we zijn Divertissement horen.
Omdat het in 2018 honderd jaar geleden is dat Claude Debussy is overleden, lijkt het ons een mooie gelegenheid deze Franse grootmeester te eren, en wel met een gloednieuw arrangement van zijn beroemde Children’s Corner.
Dit zesdelige pianowerk schreef Debussy voor zijn dochtertje Chou-Chou. Hoewel Debussy met de suite duidelijk maakte dat hij doorhad wat jonge kinderen indertijd interesseerde (een hele speelkamer is verwerkt in het werk), was het stuk in de eerste plaats voor volwassenen bedoeld. Debussy verwerkte zijn herinneringen aan de “onschuldige jeugdjaren” in de suite. In de nieuwe bewerking van Alexander van Eerdewijk is goed het enorme kleurenpalet te horen dat wij met ons tienen kunnen maken.