250 jaar Beethoven!

Friday 10 January 2020, 20:00 uur  - Delfshaven, Pelgrimvaderskerk, Rotterdam

Nieuwjaarsconcert

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd. Om dit heugelijke feit te vieren, spelen wij een eigen bewerking van zijn vrolijke Achtste Symfonie, die bol staat van de grappen en grollen. Ook het lichtvoetige Octet van Heinrich Hofmann, en de wervelende Czárdás uit de opera Ritter Pázmán van Johann Strauss jr. dragen bij aan het feestgedruis.

Kaarten in de voorverkoop kosten ‚ā¨21,- voor volwassenen en ‚ā¨15,- voor studenten en cjp-houders.
Aan de zaal kosten de kaarten ‚ā¨22,50.
Prijzen zijn inclusief een drankje om te toasten op het nieuwe jaar.

Totaal: € -

Programma

5+5=8 | OCTET (1883)- HEINRICH HOFMANN (1842-1902)
voor fluit, klarinet, hoorn, fagot, 2 violen, altviool en cello

5+5=10| SYMFONIE NR. 8 (1812)- LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)
Nieuwe bewerking Alexander van Eerdewijk (2019)
voor strijkkwintet en blaaskwintet

5+5=10| CZARDAS (1892)- JOHANN STRAUSS (1825-1899)
Nieuwe bewerking Alexander van Eerdewijk (2019)
voor strijkkwintet en blaaskwintet

Korte toelichting

HEINRICH HOFMANN
Hofmann begon zijn muziekloopbaan in een jongenskoor, maar stapte op zijn vijftiende over naar piano. Als componist werd hij meer algemeen bekend door zijn Hongaarse Suite uit 1873. De Frithjof Symfonie uit 1874 werd enige tijd een van de meest in Duitsland uitgevoerde werken. Zijn stijl doet denken aan Mendelssohn en Schumann. Hoewel hij rond 18750 een van de meest gespeelde Duitse componisten was, werd zijn werk tijdens zijn leven grotendeels vergeten, vermoedeljk omdat zijn werken aan de verwachtingen van het publiek voldeden, zonder als baanbrekend te worden beschouwd. Hofmann behaalde ook succes met opera’s: o.a. Cartouche (1869) en Wilhelm von Oranien (1882).
Zijn Octet uit 1883 kenmerkt zich door charme, verfijning en eenvoud.

LUDWIG VAN BEETHOVEN
In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd. Om dit heugelijke feit te vieren, spelen wij zijn vrolijke Achtste Symfonie, die bol staat van de grappen en grollen en door Beethoven zelf zijn ‚ÄúKleine symfonie in F‚ÄĚ genoemd werd. Het is ook de kortste, en het lijkt alsof hij met de Achtste een stapje terug doet naar zijn voorganger Mozart. Vele experts beschouwen de Achtste als het meest volmaakte in vorm en expressie dat hij ooit voor orkest schreef. Dit is te danken aan de helderheid, de balans, een zorgeloos ‚Äújoi de vivre‚ÄĚen de geestelijke ongedwongenheid in de subtiele humor van de muzikale ontknoping.

Alexander van Eerdewijk heeft voor De Bezetting Speelt een bewerking van de symfonie gemaakt op een wijze dat alle muzikale facetten van deze symfonie door een kamermuziekensemble ten gehore gebracht kunnen worden.

JOHAN STRAUSS JR.
Om het feestgedruis rond het nieuwe jaar en Beethoven in stijl af te sluiten spelen we van Johann Strauss, de zoon, de wervelende Czárdás uit de opera Ritter Pázmán. De eerste opera van Strauss jr. die -heel passend- op nieuwjaarsdag 1892 in premiére ging, maar een beetje in de vergetelheid raakte omdat het publiek alleen enthousiast was over de balletmuziek uit de opera.

Mede mogelijk gemaakt door:

Ons kristallen jubileum vieren wij met het opnemen van onze 3e cd.

Wilt u ons een extra steuntje in de rug geven? Doneer dan nu voor het opnemen van onze volgende cd Children’s Corner

Doneer nu en krijg een kaartje voor dit nieuwjaarsconcert!!

Voor de eerste 10 gulle gevers geven wij een kaartje weg voor ons geweldige nieuwjaarsconcert op 10 januari om 20.00 in de Pelgrimvaderskerk.

Deze actie is geldig van 1 januari t/m 9 januari en bij een donatie vanaf¬†‚ā¨31,-.

Lees meer!