Kreutzersonate

september 14, 2020 9:58 am Published by 1 Comment

Toen ik nog studeerde aan het conservatorium in Den Haag, veeeeele jaren geleden, had ik een viool-piano duo met de Duitse pianist Jan Marc Reichow. Samen hebben we heel wat plezier gehad met het instuderen van een groot deel van het viool-piano repertoire. Beide waren we gek op de sonates van Beethoven. Één van onze favorieten was De Kreutzersonate.

Kreutzersonate

In de gelijknamige novelle van de Russische schrijver Lev Tostoi zijn de rollen omgedraaid. De vrouw is pianiste en op een dag ontmoet zij een knappe violist met wie ze naar hartenlust de Kreutzersonate instudeert in het huis waar ze met haar man leeft.

De echtgenoot krijgt echt een hekel aan deze sonate en zelfs aan muziek in het algemeen, omdat deze volgens hem onkuise gevoelens oproept. Hij raakt gekweld door jaloezie en verdenkt zijn vrouw er op den duur van een affaire te hebben met de violist.

Een tijdje later moet de echtgenoot enkele dagen weg. Wanneer hij in een brief van zijn vrouw leest dat de violist langs komt terwijl hij afwezig is, raakt hij er helemáál van overtuigd dat zijn vrouw hem bedriegt en besluit vroeger dan aangekondigd terug naar huis te keren. Thuis betrapt hij zijn vrouw terwijl ze aan het dineren is met de violist, waarop hij haar met een dolk in de borst steekt. De violist weet te ontkomen.

Uiteindelijk spreekt de rechter de man toch vrij, de vrouw had immers zelf de moord ‘uitgelokt’ met haar overspel….

Musiceren en passie

Ons verging het gelukkig een stuk minder dramatisch. Na 10 jaar intensief samen gewerkt te hebben, keerde Jan Marc terug naar zijn geboorteland. En ik? Ik speel inmiddels samen met 9 andere fantastische musici. Wat minder Beethoven, maar niet minder gepassioneerd.

Er zijn trouwens meerdere verfilmingen van het boek. De laatste dateert uit 2008. Klik hier voor de trailer van deze film.

Tags: , , , , ,

Categorised in:

This post was written by Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *