Goldberg

september 15, 2020 9:10 pm Published by 1 Comment

Er loopt een beroemdheid rond op de roei. Althans, de vrouw van de schrijver wiens boek is genomineerd voor de eci literatuurprijs 2016. Ik woon in Baarn, je moet soms zelf je reuring maken.

Goldberg

Bert Natter, de schrijver, woont dus in Baarn. Het boek waarmee hij genomineerd is heet Goldberg, en blijkt ook over de wereldberoemde Goldberg te gaan. De Goldberg van Bachs variaties. Wellicht wederom een niche-beroemdheid. Ik ben nieuwsgierig en nooit te beroerd om lokale kunst te steunen, zodoende fietste ik naar de boekhandel. Goldberg bleek een lijvig boek (joepie) en ik begon te lezen.

De hoofdpersoon, Sebastian Lesage, studeerde muziekwetenschappen in Utrecht en scheef zijn scriptie over Johan Sebastian Bach. Hij zet op een rijtje welke kennis over Bach wetenschappelijk te onderbouwen is. Dat blijkt niet erg veel informatie te zijn. Het wordt een magere scriptie en zijn professor is niet bepaald onder de indruk. Sebastian, of Bas, zoals hij ook wordt genoemd, is daar flink boos over, en, overtuigd dat zijn professor het bij het verkeerde eind heeft, stuurt hij het manuscript met de titel “Bach als atheïst” naar verschillende uitgevers. Zowaar krijgt hij beet en het boek wordt een bescheiden succes. Jaren later krijgt hij een brief van ene Herr Prof. Weiss, die schrijft dat Bas misschien wel interesse heeft in zijn archief, waarin tijdgenoten van Bach over Bach schrijven. Bas zijn leven kabbelt al jaren een beetje voort, dus hij gaat op de uitnodiging in een vertrekt naar Dresden, op zoek naar Bach en de mysterieuze Goldberg.

Bas is een fijne hoofdpersoon. Hij heeft een flinke dosis arrogantie en beschrijft de wereld met een scherpe, cynische blik. Ik vond het fascinerend om te weten dat het boek in Baarn geschreven is en genoot ook van de herkenning in de omschrijvingen van de stad Utrecht (waar Bas studeert) en een fietstochtje naar Lage Vuursche, waar ik zelf regelmatig doorheen fiets, en van alle muziek die wordt beschreven. Deze keer geen boek voor even tussendoor, het verdient lange avonden en aandacht.

Tags: , , ,

Categorised in:

This post was written by Nienke

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *