gauche ou droite

oktober 11, 2020 8:01 pm Published by Leave your thoughts

Alleen maar goede herinneringen hebben. Daar ben ik, en is misschien wel ieder mens, super goed in. Negatieve dingen beleef ik, op het moment zelf, best wel heftig maar mede doordat ik zoveel f議ne en leuke dingen beleef en misschien ook wel door de muziek, bl議ven b議 m議 de positieve gevoelens het meest hangen en vergeet ik minder leuke dingen heel snel.

Dat is ook met de wat pittigere keuzes maken een beetje zo. Op het moment zelf hangt voor je gevoel je hele leven ervan af. Maar eenmaal de knoop doorgehakt, kabbelt je leven vaak weer kalmpjes verder.

Geluksgevoel

Denk ik aan Frankr議k…. dan kr議g ik eerst een soort geluksgevoel. Ook wel een vakantie gevoel. Afgelopen zomer ben ik voor het eerst met m議n eigen autootje naar Frankr議k gereden. Ik kon altijd alles met het ov doen maar toen ik een deeltijdbaan kreeg in M繹nchengladbach, was een auto toch wel zo handig. Samen met een vriendin ben ik gaan kamperen en als we voor onze tentjes zaten hadden we een schitterend uitzicht op een meertje. Aan de overkant lag trouwens het graf van Messiaen, dus waarsch議nl議k hebben w議 ongeveer dezelfde vogelgeluiden gehoord die de inspiratie waren voor z議n composities. Maar dit geheel ter zake. We hebben prachtige wandelingen gemaakt, hebben in een klimpark door hoge bomen geklommen, z議n met de kabelbaan in Grenoble naar een mooi uitzicht gegaan, heerl議k uit eten geweest en ga zo maar door. Wat ik dan vergeten ben is dat een van de wandelingen zo steil en lang was, dat ik na elke 5 meter st議gen op adem moest komen. En echt, zo’n slechte conditie heb ik nou ook weer niet. Het einde kwam maar niet in zicht en in mijn hoofd speelde een inwendige strijd van doorgaan of opgeven. Ga ik dit wel halen, dacht ik b議 mezelf. Als je dan boven bent, heb je natuurl議k een euforisch gevoel. En die prachtige roofvogel die daar vloog! Maar echt de terugweg… snel weer vergeten. Of dat klimmen in die bomen met allemaal spectaculaire routes, jezelf zekerend en een eigen mini kabelbaantje in je uitrusting zodat je van de wat langere kabels af kunt roetsjen. Toen ik met de oranje route begon leek alles nog ok矇. Maar toen ik ergens hoog in een boom op een krap stukje hout stond en naar beneden keek.. terug kon ik niet want er kwamen andere klimmers aan. Als ik zou vallen was ik gezekerd maar hoe zou ik m議n eigen lichaam met ietwat te veel gezonde kilootjes weer omhoog moeten h議sen? Zo sterk ben ik niet, en dan hang je daar.. En vooruit duurde nog ongeveer heel lang. Gelukkig bedacht ik me dat panikeren weinig zou helpen en dat ik eigenl議k niet eens een keus had en wel door m籀矇st gaan. 25 minuten later stond ik weer veilig beneden.

Keuzes

Over keuzes gesproken. Ik ging vroeger ook alt議d met m議n ouders en broertje met de caravan naar Frankr議k. Ik was vaak jarig op vakantie, ik herinner me het bouwen van dammen in de rivier, Shandy drinken b議 kampvuurtjes, stokbrood met suiker of jam, die knappe Franse jongen Dav穩d die zo stoer van de rots af het water in dook, camping disco’s en ga zo maar door. Maar ook wildwaterkano禱n…… We hadden allemaal een kano waar je benen echt zo inzitten. U weet wel. Sowieso was dat al best spannend en ik was nog best heel jong. Op een gegeven moment stak er een groot rotsblok uit het water met een bord waarop in grote letters het woord DANGEREUX stond. M’n moeder ging heel lullig links langs, bonkte tegen en over wat stenen, niet super vloeiend maar met succes. M議n vader en broertje kozen rechts en schrokken zich kapot. Met een noodgang vlogen ze door de lucht en het zag er doodeng uit. En ik…. ik kon niet kiezen. Hierdoor klapte ik tegen die rots met het bordje dangereux, kwam onder de kano terecht en werd onder water (voor m議n gevoel eindeloos) herhaaldel議k tegen die rots aan gesmeten. Echt dat was niet leuk maar ik heb het overleefd. Sindsdien heb ik geleerd dat geen keuze maken vaak geen optie is.

Blij

Nu ik dit zo schr議f merk ik dat ik toch niet alleen de goede en leuke dingen onthouden heb. Als je blijkbaar wat langer over iets nadenkt komen ook de andere ervaringen naar boven. Maar misschien maakt dit juist alle gevoelens en ervaringen van dit leven nog een stukje dieper en interessanter. Want ondanks alles, als ik aan Frankr議k denk, voel ik me bl議.

Tags: , ,

Categorised in:

This post was written by Jenneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *