Boeuf Bourguignon et Coq au vin

september 27, 2020 8:21 pm Published by 1 Comment

Boeuf Bourguignon en Coq au vin, twee favoriete Franse gerechten in huize Wagner.

Mijn vader is een erg goede kok. Hij bereidde regelmatig voor ons deze gerechten op zondag en nog steeds als zich een speciale gelegenheid voordoet.
Beide gerechten hebben hun oorsprong in de Bourgogne, waar iedere zomer een groot festival voor klassieke muziek is in de abdij van Cluny: Grandes Heures de Cluny.

Son et Lumière

Als kind was ik gek op de Quiche Lorraine én een “Son et Lumière”. Deze klank- en lichtshows weerspiegelen in de Lorraine vaak een stukje plaatselijke geschiedenis en geven bijvoorbeeld monumenten extra glans. Ik probeerde mijn ouders ieder jaar zo gek te krijgen om ons mee te nemen naar zo’n spektakel. Romanticus als ik ben, wilde ik dan ook zo’n “Son et Lumière” vooral op een kasteel zien.

De eerste zomer dat ik nog als enige uit het gezin (ik ben de jongste van vier) met mijn ouders mee op vakantie ging heb ik ze werkelijk naar ieder kasteel meegesleurd dat er maar te vinden was langs de Loire, en ze alle trappen op laten lopen, met als klapstuk Chambord!

La mediterranee

Aan de Franse-Mediterrane kust kon je mij altijd wel een Salade Niçoise voorschotelen, die zijn oorsprong heeft in Nice. En zo dichtbij Cannes is het geen wonder dat hier een aantal filmcomponisten geboren zijn, zoals Francis Lai en Maurice Jaubert.
Aan de Cote d’azur vertoefden wij niet in het flamboyante Nice of in Cannes, wij vermeden de grote steden. We verbleven op een camping in een klein dorpje landinwaarts, dat de naam Collobrières droeg. ‘s Ochtends vroeg, als de eerste vogels hun geluid lieten horen en de rest van het gezin nog op één oor lag, liepen mijn vader en ik de heuvel af om vers gebakken stokbrood, en af en toe een “Pain au chocolat” of een “Pain aux raisins” te halen bij het bakkertje. De herinnering aan de geur van de oven van de bakker maakt me nu weer hongerig.

Na het ontbijt volgde een mooie rit door het bergachtige landschap, muziekje aan in de auto en een uurtje of 2 later lag ik op een rustig strand verder te dromen.

Pais en vree

Onze vakanties in Bretagne kenmerkten zich door avontuurlijke wandelingen over de rotsen en de vele visgerechten, maar de Crêpe Bretonne was mijn favoriet! Ik was gek op de traditionele volksmuziek en genoot van het volksdansen, om te kijken én zelf mee te doen.

Niet alleen in Bretagne overigens, maar vooral ook in de Pyreneeën, in Frans Catalonië, waar we lange bergwandelingen maakten en waar de legendarische cellist Pau Casals vandaan kwam.
Zijn film ‘A cry for peace’ is echt een aanrader, waarin Pau Casals over zijn eigen leven vertelt,
Hierbij tot slot een ontroerend stukje uit deze film, en over het Catalaanse volksliedje “song of the birds”: https://youtu.be/nijYeBsWNWk

Tags: , ,

Categorised in:

This post was written by Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *