De koperen tuin en de wereld van de koperblazer

september 7, 2020 3:10 pm Published by Leave your thoughts

Welke muziek zou u opnieuw voor de eerste keer willen horen? Wanneer was u voor het eerst geraakt door muziek?

De koperen tuin en de wereld van de koperblazer.

Nol, uit het boek De koperen tuin van Simon Vestdijk, gaat als klein hummeltje met zijn moeder en haar vriendinnen mee naar een park. Daar speelt een orkest in een muziekkoepel. Op een onverklaarbare magnetische manier wordt hij richting de muziek gezogen en begint te dansen, te dansen en te dansen. Hij kan niet meer stoppen. Zeker niet als er een meisje, Trix, zijn hand pakt en met hem mee danst. Hij heeft het gevoel dat hij zich in een droom bevindt.
Dit moment is cruciaal voor de rest van zijn leven. Hij vraagt zijn ouders of hij op pianoles mag bij Henri Cuperus, de dirigent van het orkest. Deze dirigent is toevallig ook de vader van Trix, op wie hij verschrikkelijk verliefd wordt.

De bevlogen romanticus

Cuperus is een romantische musicus en docent. Hij speelt niet zonder fouten maar met heel veel bezieling, is onvoorspelbaar, aan de alcohol en iets in de richting van me-too. Hij heeft namelijk een crush op de moeder van Nol, en wanneer zij zijn liefde niet beantwoordt, want ja getrouwd he, zoent hij bij het naar buiten lopen de dienstmeid nogal hard, onbeheerst en vooral ongevraagd op haar mond. Dit wordt een schandaal waardoor Nol een tijdje geen les mag hebben van Cuperus. Maar Nol is creatief en vindt toch een manier om weer les te krijgen, maar dan bij Cuperus (en Trix…… Ik verklap niet alles) thuis.

Het theater

Cuperus zit midden in de voorbereidingen van de plaatselijke uitvoering van de opera Carmen van Bizet en maakt Nol enthousiast voor deze muziek. De voorbereidingen en uitvoeringen lopen wat stroef door nog wat me-too uitspattingen (niet van Cuperus overigens), veelvuldig gebruik van alcoholische versnaperingen en arrogante solisten. Dit boek is lang geleden geschreven maar het zou zich ook nu kunnen afspelen, echter dan met wat meer auto’s en wat minder paarden en wagens.

Vroeger was niet alles anders

Ik werk momenteel in een theater en afgelopen week nog, met de generale repetitie wat eigenlijk al een concert was in vol ornaat, rende een zanger midden in zijn aria plots het podium af. Bleek dat hij de aria toch niet goed bij zijn stem vond passen, één dag voor de première 🙈. Dus op de première stond er ineens iemand anders. Nee solisten…. Als je mag kiezen met welke instrumentgroep je een keer iets gezelligs wil doen kies dan voor de koperblazers. Die drinken altijd nog een biertje na, wat er op het podium gebeurt blijft op het podium, ze zijn direct, eerlijk, soms wat lomp, grappig en lekker down to earth.

Nou ja, uiteindelijk gaat het ook verschrikkelijk mis met de uitvoering van Carmen in het boek. Er wordt zelfs gevochten op het podium. Ook de verdere afloop van het boek is niet bepaald vrolijk te noemen maar dat moet u zelf maar lezen. Muziek is de rode draad in dit boek dus wanneer u nog een extra dimensie aan het lezen van dit boek wilt geven zet u tijdens het lezen lekker de muziek van Carmen op de achtergrond. Ik hoop dat u mijn blog met plezier heeft gelezen en mocht u het boek zelf gaan lezen of gelezen hebben, laat me weten wat u ervan vond.

Tags: , ,

Categorised in:

This post was written by Jenneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *